fbpx

Mrekullia E Pamukkale

Një Mrekulli e Natyrës dhe një Qytet Romak krah për krah

Pamukkale shfaqet në pothuajse çdo listë të vendeve që mund të shihen para se të vdisni dhe vizitohen nga pothuajse dy milion turistë çdo vit. Pamukkale është një vend ku natyra mori rolin e artistit dhe krijoi një bukuri kaq madhështore. Kaskadat e bardha të travertinës që ngjajnë me ujëvarat e ngrira dhe tarracat e pishinave të cekëta u krijuan nga ujërat e burimeve termale që reagojnë me ajrin. Joshja e saj vërehet për herë të parë nga Romakët. Qyteti i mrekullueshëm antik Hierapolis u krijua pranë travertinit nga Romakët. Ata travertin unik dhe rrënojat antike u regjistruan në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

2.000 Vjetor Qendra e Bukurisë dhe Shëndetit

Pamukkale do të magjepste vizitorët në shikim të parë. Nën magjinë e travertinës Mbretëria Pergamon themeloi qytetin Hierapolis afër 2.000 vjet më parë. Në atë epokë Hierapolis shërbeu si një qendër shëndetësore termike dhe vizitorët nga pjesë të ndryshme të Anadollit vërshuan në qytet për të marrë një trajtim balneal në kërkim të shëndetit ose bukurisë. Në epokën tonë, ata që kërkojnë bukuri ose shëndet ende zhyten në pishinat termale. Ju gjithashtu mund të kënaqeni duke notuar pishinat e përjetshme siç kanë bërë paraardhësit tuaj dhe të shijoni pamjen madhështore të travertinës. Sidoqoftë, bukuria natyrore e krijuar për mijëra vjet është kaq e brishtë. Prandaj, vetëm zona të caktuara janë të hapura për vozitje ose zhytje. Ata që kërkojnë një kurë duhet të organizojnë një qëndrim më të gjatë në Pamukkale për të shijuar trajtimin balneal, banjot me baltë dhe masazhet në vendpushimet termale të qytetit përreth qytetit të antikitetit dhe qytetit të travertinës.

Tempuj legjendar

Qyteti i antikitetit Hierapolis ka arritur në kohën tonë në një gjendje mjaft të ruajtur. Struktura më e frekuentuar e antikitetit duhet të ketë qenë Shtëpia Romake Baht, dhe aktualisht e njëjta ndërtesë përdoret si muzeu arkeologjik. Shumë objekte u zbuluan gjatë gërmimeve të kryera në Hierapolis dhe vendet e tjera të lashta aty pranë, dhe disa prej statujave dhe sendeve të tjera janë të ekspozuara në muze. Teatri antik, tempujt, burimet monumentale, nekropoli, agora dhe gjimnazi janë ruajtur mjaft mirë për t’ju bërë të ndiheni duke udhëtuar 2.000 vjet mbrapa në kohë. Ju do ta shihni historinë e Portës së Plutonit (Plutonium) e cila besohej të ishte Porta e Ferrit gjatë Epokës Romake, shumë tërheqëse.

Denizli Pamukkale

Shën Philip Martyrium dhe Gravesite
Në krishterim Hierapolis është një vendbanim i shenjtë. Shenjtëria i atribuohet faktit se Shën Filipi, një nga Dymbëdhjetë Apostujt e Jezu Krishtit, u martirizua në qytet. Martyrium u ndërtua nga arkitektët e pallatit në shekullin e 5-të, dhe është një vend i shenjtë pelegrinazhi për të krishterët. Rrënojat e Katedrales që datojnë që nga shekulli i 6-të përmbajnë pagëzimin, si dhe kishëzën e peshkopit metropolitane. Kisha e shekullit të 7-të është e njohur si Kisha e Kolonave (Direkli Kilise) është struktura tjetër e rëndësishme nga epoka e krishterë. Ka disa kishë të tjera të shpërndara nëpër qytet. Këto struktura dëshmojnë se Hieropolis ishte një qendër e rëndësishme fetare gjatë epokës së Perandorisë Romake Lindore. Kjo është arsyeja pse arkeologët e quajtën atë si qytet i shenjtë.

Muzg unik

Pamukkale ofron disa përvoja unike për vizitorët e saj. Të shijoni pamjen madhështore të krijuar nga perëndimi i diellit duke ngjyrosur travertin në nuanca të bukura, është një përvojë që ia vlen të zgjasni vizitën tuaj.