fbpx

Pse Stambolli Duhet Vizituar Të Paktën Një Herë Në Jetë?

Për më shumë se 1500 vjet Stambolli ishte kryeqyteti i Perandorive Romake, Bizantine dhe Osmane.

Me një krah që zgjat drejt Azisë dhe tjetrin drejt Evropës, Stambolli është qyteti i vetëm në botë i ndërtuar në dy kontinente. Bosfori rrjedh ujërat e Detit të Zi, Detit të Marmaras dhe Bririt të Artë në zemrën e qytetit.
Fati i Stambollit është vulosur nga vendndodhja e tij strategjike dhe bukuria e saj magjepsëse natyrore. Për më shumë se 1500 vjet ishte kryeqyteti i tre perandorive: Romake, Bizantine dhe Perandorisë Osmane. Ajo u zbukurua në përputhje me rrethanat me monumente të mrekullueshme dhe u bë një metropol ku kulturat, kombet dhe fetë e ndryshme u përzien. Ato kultura, kombe dhe fe janë pjesët e vogla që formojnë mozaikun e Stambollit.
Punimet më të rëndësishme të ndërtimit të Stambollit filluan në periudhën Bizantine dhe qyteti u zbukurua më tej gjatë ditëve të Perandorisë Osmane.


Moderne dhe Tradicionale së bashku

Varietyshtë shumëllojshmëria e pafund e Stambollit që magjeps vizitorët e saj. Muzetë, kishat, pallatet, xhamitë e mëdha, pazaret dhe vendet me bukuri natyrore janë të panumërta. Ndërsa relaksoheni në brigjet perëndimore të Bosforit në perëndim të diellit dhe shikoni dritën e kuqe të mbrëmjes që reflektohet në kontinentin tjetër, ju mund të kuptoni papritmas dhe thellësisht pse shumë shekuj më parë kolonët vendosën të ndërtonin një qytet në këtë vend të mrekullueshëm. Në kohë të tilla ju mund të shihni pse Stambolli është me të vërtetë një nga qytetet më të lavdishme në botë.

Stambolli është qyteti më i zhvilluar dhe më i madh i Turqisë, me zbulimet e fundit që tregojnë se historia e banimit njerëzor atje shkon rreth 400,000 vjet. Vitet e purpurta të Stambollit mund të kenë filluar në 330 kur Perandori Konstandin shpalli qytetin kryeqytetin e perandorisë së tij – vjollca mbretërore është ngjyra e familjes perandorake Bizantine. Deri në vitin 1453, kur u pushtua nga Osmanët, qyteti shërbeu si kryeqyteti i Perandorisë Bizantine. Gjatë mbretërimit të Bizantit, Stambolli ishte zbukuruar me një numër monumentesh të mëdha, të cilat e bënë atë qytetin më të mrekullueshëm në botë, madje edhe gjatë viteve në rënie të perandorisë.

Identiteti shumëfetar

Identiteti i Stambollit që filloi me Bizantinët u formua më tej gjatë periudhës së Perandorisë Osmane. Sulltan Mehmeti Pushtuesi e shpalli Stambollin kryeqytetin e Perandorisë Osmane pasi ai pushtoi qytetin në 1453. Gjatë 450 viteve të ardhshme qyteti u zbukurua me monumente të shkëlqyera osmane. Punimet e ndërtimit pas pushtimit u mblodhën me shpejtësi gjatë sundimit të Sulltan Bajazitit II, me punimet më të mira të ndërtuara nga Mimar Sinan, Kryearkitekti Mbretëror. Ky arkitekt me famë botërore vuri nënshkrimin e tij në siluetën e Stambollit me një numër kryeveprash.

Osmanët ishin tolerantë ndaj të gjitha feve dhe i kushtuan shumë vende adhurimi bashkësive të krishtera dhe hebreje në mënyrë që këta popuj të praktikonin fenë e tyre të pashqetësuar. Kështu, në xhamitë e Stambollit, kishat dhe sinagogat qëndronin dhe qëndrojnë ende krah për krah si dëshmi fizike e Stambollit dhe një simbol i tolerancës dhe vëllazërimit të feve.

Thesaret e lavdishme

Si një kryeqytet perandorak prej 1500 vjetësh, Stambolli është i pasur me monumente arkitekturore që pasqyrojnë shkëlqimin e saj të kaluar.

Në çdo kthesë në qytet mund të ndodhë mbi pallate romake, bizantine dhe osmane, xhami, kisha, manastire, monumente, mure dhe rrënoja. Qendra e vjetër e qytetit, me vendet e saj të adhurimit, qeverisë, tregtisë dhe argëtimit, ishte vendi ku qytetarët përziheshin, duke shijuar përfitimet e sigurisë dhe mirësisë së shtetit duke ruajtur kulturën dhe mënyrën e tyre të jetës.

Monumentet më të mrekullueshme të Stambollit janë grumbulluar në gadishullin historik, një pjesë trekëndëshe e tokës e rrethuar nga Deti i Marmaras në lindje dhe në jug, nga Briri i Artë në veri dhe nga muret e qytetit në perëndim. Zonat Historike të Stambollit u regjistruan në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1985, duke magjepsur vizitorët me një strukturë mbresëlënëse. Sheshi Sulltanahmet është thelbi i gadishullit historik dhe shembujt më të spikatur të arkitekturës bizantine dhe osmane mund të shihen në afërsi këtu.


Trashëgimi të gjalla të Bizantinëve

Gjatë Periudhës Bizantine qendra e qytetit ishte Hipodromi dhe rrethinat e tij. Pallati ishte qendra e pushtetit, Hagia Sophia (Ayasofya) më spektakolare e ndërtesave fetare; Hipodromi shërbeu si qendër e përbashkët argëtimi dhe Yerebatan Sarnıcı (Cisterna e Bazilikës) furnizonte pjesën më të madhe të ujit të qytetit, – të gjitha gjenden në qendër të qytetit. Gjatë kohës Osmane, sheshi ku dikur ishte Hipodromi u bë vendi për ceremonitë e rrethprerjes së bijve të Sulltanëve.

Hagia Sophia përmendet si mrekullia e 8-të e botës.Simbole të Mëdha Mistike

Trashëgimia më e lavdishme arkitektonike e Perandorisë Bizantine është Hagia Sophia e cila përmendet si Mrekullia e 8-të e Botës. Mosha më shumë se 1500 vjeç, është një nga simbolet e shkëlqyera të Stambollit. Mozaikët e Shën Sofisë, të cilët u zbuluan pasi ajo u bë një muze, janë shembujt kryesorë të artit bizantin të shekujve 9 deri në 12. Muzeu Kariye (Kisha Chora) është një monument tjetër Bizantin i famshëm për mozaikët dhe afresket e tij të shkëlqyera. Sinagogat Neve Shalom, Ahrida dhe Aşkenazi janë tre nga vendet më të rëndësishme të shenjta për Judaizmin në Stamboll.
Pallati Topkapı është veçanërisht i rëndësishëm për Mukaddes Emanetler Dairesi (Dhoma e Relikave të Shenjta) ku Hırka-i Saadet (Manteli i Bekuar) i Profetit Muhamed dhe Sancak-the ıerif (Flamuri i Shenjtë) mbahen në zemrat e tyre të arta. Xhamia Sulltan Ahmet, e njohur gjithashtu si Xhamia Blu, u ndërtua midis 1609 dhe 1616 dhe strehon varrin e themeluesit të saj, Sulltan Ahmedit I, një medrese dhe një bujtinë.


Zonat Historike të Stambollit

Zonat Historike të Stambollit, të regjistruara në Listën e Trashëgimisë Botërore në 1985, mbulojnë katër zona kryesore: Parku Arkeologjik, Xhamia Süleymaniye dhe Zona e saj e Ruajtjes e lidhur me të, Xhamia Zeyrek dhe Zona e saj e Ruajtjes e bashkuar dhe Muret e Qytetit të Stambollit. Në raportin e tij të vlerësimit, Këshilli Ndërkombëtar mbi Monumentet dhe Sitet ka deklaruar se nuk mund të konceptohet Lista e Trashëgimisë Botërore pa Stambollin, i cili ka qenë i lidhur me ngjarjet kryesore politike, fetare dhe artistike në botë për mbi 2000 vjet. Prona kulturore në këtë zonë përfshin monumente unike dhe kryevepra të arkitekturës universale, dy prej të cilave janë Hagia Sophia (Ayasofya), e ndërtuar nga Anthemios of Tralles dhe Isidoros of Milet në 532-537, dhe Xhamia Süleymaniye, një kryevepër e Sinan the Arkitekt i Madh. Muret e qytetit 6650 m të Theodosius II, me linjën e tij të dytë të mbrojtjes të krijuar në 447, ka qenë një nga referencat kryesore për arkitekturën ushtarake.

Bregu tjetër

Një zonë tjetër historike e Stambollit, në bregun përballë të Bririt të Artë, është ish-distrikti i Peras, që do të thotë ‘bregu tjetër’. Vendosur nga gjenovezët dhe venecianët në shekullin e 12-të, kjo lagje ishte e banuar kryesisht nga Levantines dhe përfaqësonte fytyrën perëndimore të qytetit. Karakteri kozmopolit i Stambollit antik pasqyrohet në ndërtesat e mëposhtme atje: Kulla Galata e ndërtuar nga gjenovezët, konsullatat madhështore të cilat ishin ambasada para se kryeqyteti të zhvendosej në Ankara dhe ndërtesat e artit të ri të .stiklal Avenue. Katedralja St Antoine, një vend i heshtur dhe i qetë në këtë rrugë, vizitohet shpesh nga vizitorë të devotshëm nga çdo fe. Pallatet, pallatet verore, kështjellat dhe pallate të mëdha të ndërtuara nga osmanët vazhdojnë të zbukurojnë Stambollin. Pallati Yıldız dhe Dolmabahçe në brigjet e Bosforit ishin dikur rezidencat e Sulltanëve Osmanë, pas Pallatit Topkapı. Stambolli është gjithashtu i famshëm për shtëpitë elegante prej druri, yalı, të ndërtuara përgjatë brigjeve të ngushticës.


Stambolli i Ri

Duke u bazuar në pasuritë e tij të trashëguara nga një e kaluar e lavdishme, Stambolli është një qytet ndërkombëtar me një qendër financiare dhe ekonomike që ofron shërbime në bankë, telekomunikacion, marketing, inxhinieri dhe turizëm.
Konferencat dhe festivalet ndërkombëtare, panairet, sfilatat, shfaqjet sportive dhe artistike i japin një dimension të ri jetës dhe potencialit të qytetit.
Stambolli është një nga qendrat më të ngarkuara të ‘udhëtimit në kongres’ në botë, duke ofruar çdo mbështetje dhe shërbim për konferenca të të gjitha madhësive. Shërbim i shkëlqyeshëm është në dispozicion për shkak të transportit dhe komunikimit të shkëlqyeshëm të Stambollit dhe një zgjedhje të gjerë të akomodimit të pajisur me teknologjinë më të fundit.

BOSFORI

Një qëndrim në Stamboll nuk është i plotë pa një ekskursion tradicional dhe të paharrueshëm me anije deri në Bosfor, ngushticën që ndan Evropën dhe Azinë. Brigjet e saj ofrojnë një përzierje të lezetshme të së kaluarës dhe të tashmes, shkëlqimit madhështor dhe bukurisë së thjeshtë.

Hotele moderne qëndrojnë pranë yalı (vila prej druri pranë ujit); pallate mermeri ndodhen në fortesa guri fshatar dhe përbërje elegante fqinjë me fshatra të vegjël peshkimi.

Mënyra më e mirë për të parë Bosforin është të hipni në një prej anijeve të pasagjerëve që rregullisht zigzagojnë përgjatë brigjeve. Hipni në Eminönü dhe ndaleni alternuar në anët aziatike dhe evropiane të ngushticës! Ekskursioni vajtje-ardhje, me një çmim shumë të arsyeshëm, zgjat rreth gjashtë orë. Për ata që duan një udhëtim privat, ka agjenci që specializohen në organizimin e mini-lundrimeve ditore ose gjatë natës.

Gjatë udhëtimit do të kaloni pranë Pallatit të mrekullueshëm Dolmabahçe, ndërsa më tej ngrihen parqet e gjelbërta dhe pavionet perandorake të Pallatit Yıldız. Në bregun e ujit të parqeve qëndron Pallati Çırağan, i rinovuar në 1874 nga Sulltan Abdülaziz, dhe tani i restauruar si një hotel i madh. Për 300 metra përgjatë bregut të Bosforit, fasadat e tij me zbukurime mermeri reflektojnë ujin që lëviz me shpejtësi. Në Ortaköy, ndalesa tjetër, çdo të Dielë artistët mblidhen për të ekspozuar punimet e tyre në një galeri buzë rrugës me shumëllojshmëri njerëzish që krijojnë një skenë të gjallë. Provoni një kumpir të shijshëm (patate të pjekur) nga një nga shitësit në rrugë. Dhe vini re kishën, xhaminë dhe sinagogën e saj që ekzistojnë krah për krah për qindra vjet – një haraç për tolerancën e Turqisë në nivelin bazë. Duke lënë në hije arkitekturën tradicionale të Stambollit në Ortaköy është një nga urat më të mëdha në botë, Ura Boğaziçi, që lidh Evropën dhe Azinë.

Ekskursion në breg

Pallati i bukur Beylerbeyi shtrihet afër urës në anën aziatike dhe pas pallatit ngrihet Kodra Çamlıca, pika më e lartë në Stamboll. Ju gjithashtu mund të udhëtoni me makinë këtu për të admiruar panoramën e mrekullueshme të Stambollit, si dhe kopshtet e bukura të peizazhit. Në bregun e kundërt, vilat prej druri osmane të Arnavutköy krijojnë një kontrast me apartamentet luksoze moderne të Bebek fqinjë. Disa kilometra më tej qëndrojnë fortesat e Rumeli Hisarı (Kalaja Rumelian) dhe Anadolu Hisarı (Kalaja Anatoliane) përballë njëri-tjetrit nëpër ngushtica si mbrojtës vigjilentë. Pallati Göksu, ndonjëherë i njohur si Pallati Küçüksu, zbukuron bregun aziatik pranë Anadolu Hisarı. Si lidhja e dytë midis dy kontinenteve, Ura e Fatih Sulltan Mehmet shtrihet në rrugën ujore pak para këtyre dy fortesave.

Nga Kodra Duatepe në anën Evropiane mund të pyesni veten për panoramën e mrekullueshme të urës dhe Bosforit. Nën Duatepe, Parku i bukur Emirgan shpërthen me ngjyra kur tulipanët i çelin në pranverë. Në bregun aziatik është Kanlıca, një fshat peshkimi që tani është një periferi e preferuar për banorët e pasur të Stambollit; turmat mblidhen në restorante dhe kafene përgjatë brigjeve të saj për të provuar kosin e tij të famshëm. Menjëherë pas Kanlıca dhe Çubuklu është Beykoz Korusu (Pbrahim Paşa Woods), një vendpushim popullor – në kafenetë dhe restorantet atje mund të shijoni pamje të lezetshme dhe ajër të pastër e të pastër. Kthehu në anën evropiane, në Tarabya Bay, jahtet duket se vallëzojnë në ankorime. Rruga bregdetare më pas ngatërrohet me taverna dhe restorante peshku nga Tarabya në periferi simpatike të Sarıyer dhe Büyükdere. Sarıyer ka një nga tregjet më të mëdha të peshkut në Stamboll dhe është gjithashtu i famshëm për llojet e tij të shijshme të pudingave të qumështit dhe börek (pasta). Pas Sarıyer, ngushtica e ngushtë zgjerohet dhe hapet në Detin e Zi.

BRIRI I ARTË “HALİÇ”

Ky grykëderdhje në formë briri e njohur si Briri i Artë ndan Stambollin Evropian në dy. Si një nga portet më të mira natyrore në botë, flotat bizantine dhe osmane dhe interesat e tyre të transportit tregtar ishin përqendruar këtu. Sot, parqe dhe shëtitore të bukura rreshtohen në brigjet ku dielli perëndon hedh një nuancë të artë mbi ujë. Në Fener dhe Balat, lagjet në mes të rrugës deri në Bririn e Artë, rrugë të tëra plot me shtëpi të vjetra prej druri, kisha dhe sinagoga datojnë nga koha Bizantine dhe Osmane, ndërsa Patriarkana Ortodokse banon në Fener. Eyüp, pak më lart, është plot me arkitekturë osmane, shumica e saj është restauruar dhe varrezat e mbushura me selvi të errëta që mbulojnë kodrat. Shumë besimtarë vijnë në Varrin e Eyüp me shpresën se lutjet e tyre do të jepen. Kafeneja Pierre Loti, në majë të kodrës me pamje nga faltorja, është një vend i mrekullueshëm për të shijuar një pamje alternative të Stambollit.

ARTI, KULTURA dhe DREJTIMI

Stambolli është një qendër ndërkombëtare për artet dhe kulturën me një traditë të pasur në opera dhe balet, teatro që interpretojnë si vepra turke ashtu edhe ndërkombëtare, koncerte, ekspozita, festivale, ankande, konferenca dhe, natyrisht, muze.

Muzeumet private të Stambollit, të cilat u hapën njëri pas tjetrit në fillimin e viteve 2000, kanë pritur ekspozita me kryeveprat më të mira në botë.

Istanbul Modern ofron një koleksion të përhershëm të artit modern, si dhe ekspozita të përkohshme, duke shfaqur shumë prej piktorëve më të famshëm turk. SantralIstanbul ofron jo vetëm aktivitete artistike dhe kulturore por gjithashtu synon të bëhet një platformë ndërdisiplinare, ndërkombëtare duke kontribuar në krijimin e një mjedisi që nxit dialogun dhe debatin ndërkulturor. Stambolli Bashkëkohor është i vetmi panair ndërkombëtar për artin bashkëkohor në Turqi. Organizuar çdo vit, panairi është një vend takimi për artdashësit, koleksionistët, galeritë e artit dhe artistët nga e gjithë bota. Ngjarjet më prestigjioze kulturore ndërkombëtare të qytetit janë festivalet ndërkombëtare të organizuara nga Fondacioni i Stambollit për Kulturë dhe Arte, duke përfshirë në programet e tyre shembujt më të mirë të krijimtarisë artistike në fushat e muzikës klasike, baletit, vallëzimit modern, opera, folklorit, xhazit / pop, kinema, drama dhe arte pamore nga Turqia dhe jashtë saj, si dhe seminare, konferenca dhe leksione.


Argëtim i pa harruar

Stambolli gjithashtu ka një program të pasur argëtimi; baret, pubet, klubet e natës dhe diskotekat janë të shumta dhe ka shumë restorante që ofrojnë kuzhinën turke me të gjitha llojet e saj lokale, për të mos përmendur kuzhinën italiane, franceze, japoneze, kineze dhe libaneze.

Mejhanet, fjalë për fjalë ‘shtëpi vere’, janë një përvojë e veçantë dhe ku pija kryesore që shërbehet nuk është aq shumë verë, por rakı, një pije alkoolike e bërë nga rrushi dhe anise. Klubet e natës ofrojnë argëtim të shkëlqyeshëm gjatë darkës, duke filluar nga një përzgjedhje e këngëve turke te vallëzimi i barkut. Ka edhe disko moderne, kabare dhe klube xhazi në rrethin Taksim-Harbiye. Në Sultanahmet ka një numër restorantesh të vendosur në ambientet e restauruara Bizantine dhe Osmane të cilat ofrojnë një ambient unik për një mbrëmje.

Kumkapı është një lagje tjetër tërheqëse me shumë taverna, bare dhe restorante peshku. Njerëzit janë takuar për vite me radhë në Çiçek Pasajı në Beyoğlu për meze dhe specialitete të detit dhe aty pranë është rruga e ngushtë Nevizade – vendi më i mirë në Stamboll për të ngrënë specialitete turke dhe për të pirë raki.

Në brigjet e Bosforit, Ortaköy është vendi më i mirë për jetën e natës në Stamboll me klubet e natës, klubet e xhazit, restorantet dhe baret e bukura të detit. Në Eminönü, mos harroni mundësinë për të parë peshkatarët e veshur me rroba tradicionale osmane duke shërbyer peshk të skuqur nga anijet e tyre të stilit osman.

Shopping

Stambolli është një parajsë e blerësve, duke furnizuar të gjitha llojet e klientëve. Nga pazaret dhe punëtoritë e mbuluara që vazhdojnë traditat e lashta, te qendrat tregtare dhe dyqanet e mëdha, Stambolli ofron një larmi të mundësive të blerjeve.

Pazari i Madh i Stambollit

Kapalı Çarşı (Pazari i Madh) dhe Mısır Çarşısı (Pazari i Erëzave) janë dy vendet më të vizituara në Stamboll. Kapalı Çarşı ka evoluar në formën e tij të tanishme për një periudhë prej 250 vjetësh, dhe sot shet gjithçka, nga antike në bizhuteri, nga ari në suvenire të përballueshme në mbi 3000 dyqane. Funksioni i tij origjinal i përcaktuar nga Sulltan Mehmet Pushtuesi ishte të gjeneronte të ardhura për mirëmbajtjen e Ayasofya (Hagia Sophia). Mısır Çarşısı u hap me një qëllim të ngjashëm për të mbështetur Yeni Cami (Xhamia e Re). Sot si Kapalı Çarşı ashtu edhe Mısır Çarşısı janë vende për të gjetur shumë alternativa për suvenire dhe kujtime të Stambollit. Meqenëse të dy ishin dikur vendet kryesore të tregtimit gjatë periudhës osmane, sot disa artikuj tradicionalë mund të gjenden ende atje. Arasta Çarşısı (Pazari Arasta), i vendosur prapa Xhamisë Sulltan Ahmet, është edhe një vend tjetër ku mund të gjenden mallra autentike dhe artizanat dhe Sulltanahmeti dhe rrethinat e tij janë zona të tjera të ngjashme. Entuziastët e vjetër të librit duhet të vizitojnë Sahaflar Çarşısı (Tregu i Shitësve të Librave), i cili ndodhet midis Xhamisë Beyazıt dhe Kapalı Çarşı.

Qendra e markave kryesore

Dyqanet e sofistikuara të lagjeve Taksim – Nişantaşı ofrojnë një kontrast me kaosin e pazareve. Në rrugët İstiklal, Cumhuriyet dhe Rumeli, për shembull, mund të shfletosh në kohën e lirë dyqanet që shesin pjesë të veçanta të tilla si produkte të prodhuesve të prodhuar në shtëpi dhe marka kryesore ndërkombëtare të dizenjuesve. Bizhuteri të hollë, çanta dore dhe këpucë të dizajnuara mirë gjithashtu mund të gjenden këtu.

Për ata që nuk duan të kalojnë shumë kohë duke bredhur nëpër rrugë ndërsa bëjnë pazar, ka një numër qendrash tregtare që sjellin shumë marka dhe lloje të mallrave nën një çati. Këto qendra tregtare mbajnë jo vetëm dyqane të modës, por edhe dyqane mobiljesh dhe dyqane që shesin mallra shtëpiake, si dhe kafene, restorante dhe gjykata ushqimore. Disa qendra tregtare kanë madje kinema dhe vende për të argëtuar fëmijët.

Rrethinat E Stambollit

Ishujt e Princave, një arkipelag me nëntë ishuj në Detin e Marmaras, ishin vendet e mërgimit për princërit bizantinë. Sot, gjatë muajve të verës, banorët e Stambollit ikin në erërat e freskëta të ishujve dhe shtëpitë elegante të shekullit të 19-të.

Büyükada është më i madhi i ishujve ku mund të shijoni një udhëtim në një faeton të kuajve midis pishave ose të pushoni në një plazh në një nga limanet e shumtë që rrethojnë ishullin. Ishujt e tjerë të njohur janë Kınalı, Sedef, Burgaz dhe Heybeliada. Tragete të rregullta lidhin ishujt me brigjet evropiane dhe aziatike dhe një shërbim më i shpejtë me autobus detar funksionon nga Kabataş në verë.

Pamje Panoramike të shkëlqyera 

Në anën evropiane të bregdetit të Detit të Zi, 25 km nga periferia e Stambollit, plazhet e gjera me rërë të Kilyos tërheqin turma të banorëve të Stambollit në verë. Pylli i Beogradit, në brendësi nga Deti i Zi në anën evropiane, është pylli më i madh përreth Stambollit; gjatë fundjavave banorët e Stambollit voziten drejt këtij vendi për pikniqe familjare dhe Barbecue në freskinë e hijes së tij. Shtatë rezervuarë antikë dhe një numër burimesh natyrore freskojnë ajrin ndërsa ujësjellësit e tij osmanë, nga të cilët Ujësjellësi Moğlova i shekullit të 16-të i ndërtuar nga Sinan është madhështia më e shkëlqyer, që i jep hijeshi mjediseve natyrore. Në anën aziatike, Polonezköy, 25 km nga Stambolli, u themelua nga emigrantët polakë në shekullin e 19-të. Banorët e Stambollit vijnë në peizazhin baritor të Polonezköy për shëtitje dhe hipur në kalë dhe për të shijuar ushqimin tradicional polak të shërbyer nga pasardhësit e kolonëve origjinal. Në bregdetin e Detit të Zi, 70 km nga Üsküdar, plazhet me rërë të Shile, restorantet e peshkut dhe hotelet e bëjnë atë një nga vendet më të lezetshme të pushimeve pranë Stambollit. Veshjet e ftohta të pambukut të quajtura Şile bezi janë të popullarizuara nga turistët dhe formohen këtu.

Vende për tu zhgënjyer

Parajsa dhe Parku Botanik i Zogut Bayramoğlu-Darıca, 38 km nga Stambolli, është një vend unik për t’u çlodhur. Shumë specie zogjsh dhe bimësh nga e gjithë bota mund të shihen në këtë park të madh, i cili gjithashtu ka restorante dhe një shëtitore për këmbësorët.

Qyteti simpatik i peshkimit Eskihisar, në juglindje të Stambollit, mburret me një marinë ku jahtet ankorojnë anijet e tyre pas një dite lundrimi në Detin e Marmara. Në qytet, shtëpia e Osman Hamdi Beut, piktorit të madh të Turqisë në shekullin e 19-të, u bë muze. Vendet fqinje përfshijnë varrin e Hanibalit midis Eskihisar dhe Gebze dhe një kështjellë bizantine.

Shumë banorë të Stambollit kanë shtëpi verore pranë Silivri, një zonë e njohur për pushime rreth 65 km nga Stambolli. Si një qytet i madh pushimesh për pushime, ai ofron pajisje sportive, shëndetësore dhe fitnesi, ndërsa qendra e konferencave tërheq njerëz të biznesit që duan t’i shpëtojnë ritmit të shpejtë të qytetit për një pushim pune. Një shërbim i rregullt me ​​autobus detar lidh Stambollin me Silivri.